Sportmentaliteit

Sportmentaliteit, is dat het juiste woord ervoor? of misschien beter nog sportbeleving of sportminded, ja sportminded dat zijn de Zweden!

Afgelopen zomer waren wij in Zuid Zweden. Mijn zoon speelt ijshockey en sinds vier jaar gaat hij daar naar een ijshockeykamp. Ieder jaar weer verheugt hij zich er enorm op en geniet hij van de contacten met de Zweedse kinderen. Waar ze eerst nog met handen en voeten moesten communiceren is er inmiddels de Engelse taal en gaat dit moeiteloos. Sport verbindt, dat zie je ook hier weer.

Nu ben ikzelf intrinsiek helemaal niet zo’n sport-animal hoor. Ik beken gewoon eerlijk dat ik het doe omdat ik me er zo goed door voel. Zowel mentaal als fysiek geeft m’n looprondje zo’n 3x per week mij heel veel terug voor de inspanning die ik lever. Mijn vetrolletjes worden beperkt, ik kan lekker eten en ook de stress die altijd wel ergens op de loer ligt, poets ik zo moeiteloos weg. Perfect.

Toen ik langs het strand in Zweden rende, viel het me op dat ik voortdurend sportende en/of sportieve mensen tegenkwam. Collega-joggers, fietsers, aan zee de nodige kite-surfers en windsurfers, dan nog de mensen wandelend met hun hondje en als hoogte-punt de vele Zweden in badjas, die vanuit hun woning met zeezicht hun ochtend-gymnastiek in het water deden. Gewoon vanuit je bed, badpak aan, kamerjas erover en hup de straat over steken en de zee in. Iedereen doet hier op een of andere manier aan sport; mannen vrouwen, volwassenen, kinderen, iedereen. En dat werkt zo aanstekelijk.

De kinderen die wij ontmoetten, veelal ijshockeyers, kwamen gewoon op het fietsje naar de ijsbaan. En geloof me, die lag niet naast de deur. Tasje met schone kleren mee, ijshockeyuitrusting ligt klaar op de ijsbaan en na het trainen gedoucht en wel weer naar huis. Niks mammie en pappie staan klaar met de auto, nee, het is de normaalste zaak van de wereld dat je zelf naar huis fietst. Bewegen is dus normaal en het wordt gefaciliteerd. Overal liggen sportcomplexen voor werkelijk alle soorten sport, van natuurlijk de ijsbaan tot padel-arena’s, floorball-velden en natuurlijk golfcourts bij de vleet. Niet te vergeten de grote hoeveelheid meren en ski-mogelijkheden. In elk stad vind je de grote sportzaken als Intersport, Stadium en Team Sportia. Zweden is echt wat je noemt een allround sportland en een walhalla voor alle sportliefhebbers.

Gezonde geest in een gezond lichaam is iets dat ze in Zweden serieus nemen. En als je er maar jong genoeg mee begint, dan wordt bewegen een vanzelfsprekendheid .Als ze in de winter ijshockeyen, dan start vlak daarna het voetbalseizoen en wordt er net zo makkelijk de gympen aangetrokken om een potje te ballen. En dat is nu precies wat we nodig hebben, als je het mij vraagt ! De beleving dat sport gewoon bij het dagelijks leven hoort zoals slapen en opstaan. Het helpt je om gezond te blijven in alle opzichten, en dat wil volgens mij iedereen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

VUL JE NAAM EN E-MAILADRES IS en maak kans op een GRATIS H&M FASHIONCHEQUE T.W.V. 10 EURO !


Je naam (verplicht)

Je email (verplicht)

WORD FACEBOOK FAN !